veggdyrVi mottar stadige henvendelser fra folk som frykter at de har fått ubudne gjester i hus. Det rapporteres om utslett som ser ut som myggstikk, men som klør mye mer. Dette er jo selvfølgelig individuelt, enkelte opplever mindre plager og får kun utslett. På denne tiden av året er det helt unaturlig å mistenke myggstikk, men heller mer nærliggende å mistenke et veggdyrangrep. Vi får henvendelser fra folk om at de våkner med stikk eller utslett som klør kraftig, sier Trond Dyrli, daglig leder i Oslo Skadedyrkontroll 2015 (fusjonert med PELIAS Norsk Skadedyrkontroll AS 2019). Han forteller at det er stor pågang fra fortvilte mennesker og mange bekjempelser av veggdyr i disse tider. Vi tilbyr gratis befaring til våre kunder, en rask befaring av en av våre teknikere vil kunne fastslå om det er snakk om nettopp et veggdyrangrep.

Kan leve opptil et år uten å suge blod.

Veggedyr-jobbVeggdyr er en blodsugende tege på 4-5 mm og den oppholder seg gjerne i nærheten av sengen eller sofaen din, der den enkelt kan få tilgang til næring. Det kan være vanskelig å få øye på de på dagtid, da de i hovedsak er nattaktive. På dagtid vil de gjemme seg i hulrom og sprekker i panel og bak lister, oppunder sengebunn eller i sømmene i madrassen, men likevel i nærhet til verten sin, nemlig oss. Veggdyr kan orientere seg og finne sin vert ved at de registrerer varme og CO2 som vi utskiller. De kan bevege seg så langt som 20 meter for å komme til verten sin for å suge blod.
Dessverre viser det seg at det å bli kvitt veggdyr uten profesjonell hjelp er svært utfordrende ettersom de kan leve i opptil et år uten å suge blod, sier Dyrli.

Kraftig økning.

suitcase photoVeggdyr var nesten å regne som et utryddet skadedyr på 1950-tallet. De siste ti årene har forekomsten av veggdyr økt kraftig, trolig skyldes dette at enkelte veggdyrstammer over hele verden har blitt motstandsdyktige mot enkelte bekjempelsesmidler. Samtidig spres de med mennesker fordi vi har hyppigere reiseaktivitet både privat og i jobbsammenheng, nå enn før. Veggdyr kan spres med reisebagasjen og i verste tenkelige fall kan man få veggdyr etter en flytur. Her står bagasjen tett og veggdyrene kan vandre fra bag til bag. Det er gjort undersøkelser som viser hvor lett veggdyr kan spres i en boligblokk, for eksempel vet vi at veggdyr kan vandre fra infiserte leiligheter over gangen og inn i friske leiligheter, sier Dyrli.

Kan gi uheldige helseeffekter.

Veggedyr 3Å leve med veggdyr er i utgangspunktet ikke farlig, men det vi ofte ser er at folk får psykiske reaksjon som angst og søvnvansker, sier Dyrli. Enkelte blir svært stressende og opplever det som uhyggelig når de vet at de deler seng med fler enn de ønsker. Derimot kan Dyrli berolige oss med at veggdyr ikke er sykdomsspredere. Utfordringen er at det er svært tidkrevende å bekjempe veggdyr, og det krever en god porsjon tålmodighet fra beboere som er rammet.
Avslutningsvis tilføyer Dyrli at det er viktig å ta kontakt med fagpersonell dersom man frykter en infestasjon av veggdyr. Han anbefaler også alle å ta kontakt med forsikringsselskapet sitt å undersøke om de har dekning for et veggdyrangrep, ettersom dette ikke skader boligen. Dersom man ikke har dekning allerede, anbefaler Dyrli å tegne en ekstra forsikring, ettersom det kan bli en dyr affære. Mer om veggdyr kan du lese her