board games photoNoen har kanskje allerede tatt ferie, mens andre venter på noen etterlengtede feriedager fra i dag. Påsken forbindes for mange med en god bok, påskekrim på TV, brettspill, påskenøtter og quiz samt god mat, godt drikke og påskeegg – gode og trivelige tradisjoner. Denne høytiden flytter seg hvert år, men vet du egentlig hva det er som regulerer når påsken inntreffer? Grunnen til dette er at datoen for 1. påskedag påvirkes av vårjevndøgn og månen. Påsken feires nemlig første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Til tross for at påsken er så tidlig som påsken kan få vært i år, har vinteren begynt å slippe taket her nede i lavlandet og vi kan konstatere at våren er i anmarsj. På fjellet derimot er det nok mer vinter enn vår enda, og forholdene er gode for flere skiturer. Husk fjellvettreglene når du legger ut på tur. Skal du leie deg inn på hotell eller i hytte å drømmer om å kunne ta i bruk skiene, anbefaler vi å ha noen forhåndsregler i forhold til veggdyr slik at du slipper å oppleve den sure svie etter den søte kløe.

Løft opp madrassen, titt langs sømmene etter små sorte prikker (veggdyrekskrementer) eller levende individer. Se i sprekker i klesskap og langs plankene i sengen etter de samme sporene. Dette blant andre er foretrukne gjemmesteder for veggdyrene. Mer om veggdyr kan du lese her.
Sola varmer og snøen smelter, og vi kan sakte men sikkert se et yrende dyreliv ute.
Med snøsmeltingen kommer mange finurligheter frem, husker du furua nederst på tomta som du kappet ned i fjor, all kløyving og stabling av veden dette treet gav. Kanskje blei rota stående igjen i hagen, noe som ikke er uvanlig. Vi anbefaler at du fjerner den så raskt som mulig. Den er nemlig en egnet bolig for maurene. Stokkmauren bygger rede i gammelt og råteskadet treverk. Når bestanden her blir for stor vil den sende ut arbeidere på let etter et nytt sted og etablere en bestand. Dette kan dessverre bli i hus/hytteveggen din. Mer om mauren kan du lese her.

board games photoKanskje skal påsken brukes til å pusse opp litt innendørs, enten man er hjemme eller på hytta. Vi vil minne deg på at alt av plank, tomme esker og malingspann er fine skjulesteder for rotter og mus. Fremdeles er det så kaldt at de trenger lune plasser og gjemme seg.
Et annet velkjent påske-fenomen er den store ryddefesten, enten det er i garasjen, boden eller på loftet. Dessverre vet vi at mange får seg en overraskelse når de begynner med dette. Her har gjerne ting stått urørt en lang vinter og skadedyr har hatt god tid på seg til å bygge og bo.
Men fortvil ikke, det er hjelp å få!

Vår vakttelefon er betjent døgnet rundt og en offentlig godkjent skadedyrtekniker som kan bistå deg gjennom hele påsken!
Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll vil tilslutt benytte anledningen til å ønske alle våre kunder og samarbeidspartnere en riktig god, glad og gul påske.