Klesmøll

Klesmøll

Klesmøllet kjennes fra de andre huslevende møllene på de ensfargete, skinnende blanke, messinggule vingene. Lengden er 6 – 8 mm og vingespennet ca 12 mm. Hunnen er litt større enn hannen. Vingene holdes i hvile inntil kroppens sider, taklagt. Hodet er ”bustet” med utstående skjell.

Adferd

Klesmøllet (Klesmøll – Tineola bisselliella) er spredt med mennesker til alle verdensdeler. I Norge er det registrert over det meste av landet. Det er nesten utelukkende hannen som flyr. Hunnen flyr først når eggene er lagt. Klesmøllet forsøker vanligvis vanligvis å løpe avsted og gjemme seg i sprekker o.l. når det blir forstyrret, og hunen tar nødig til vingene.

Vanligvis, men ikke alltid, lager klesmøllarvene seg et løst spunnet rør av silke., 10 – 15 ganger kroppslengden, ofte fra næringsmaterialene innvevd i veggen. Larven kan spise fra begge ender av røret eller forlate røret og evt lage et nytt.

Mange faktorer avgjør larvenes utviklingstid, viktig er temperatur, fuktighet og hvilken type næring den lever på.

Skadeomfang

Klesmøllarvene utvikler seg i klær og tøyer av ull, i skinn, stoppede møbler, fjær, tørrfisk, utstoppede fugler og dyr, filt i pianoer, filttøfler og dårlig rensede skjeletter på museer.

Ute i naturen finnes de på lignende materialer i fuglereder, dyrebol og i tørre kadaver. Larvene lever først og fremst på materialer av dyrisk opprinnelse, men de kan også utvikle seg platematerialer f.eks. i kornlagre hvor de også spiser døde insekter.

Forebygging/Bekjempelse

  • Pelsverk beskyttes mot møll i kjølelager.
  • Tette plast- eller papirposer beskytter også effektivt mot møll.
  • Møllkuler, men vil ikke drepe møllen.
  • Rensing av ulltøyer før de legges bort etter vinteren virker forebyggende.
  • Møllarver utvikler seg aldri i klær som brukes. Mølleggene er glatte og dårlig festet til underlaget. De børstes, bankes og ristes derfor lett ut av pels og tøyer.

Eggene dør ved temperaturer over 56 grader, og drepes derfor i solskinn, i varmeskap, badstue e.l. Varmebehandling i 3 – 4 timer ved 60 grader vil drepe alle stadier av møll i klær og møbler.

Alle møllstadier drepes lett ved frysing. Temperatur under 10 grader i noen timer er dødelig. Eggene blir også drept, men de tåler litt lengre frysetid.

Møll kan også drepes med insektmidler.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis inspeksjon.

Ring oss gratis på 33 33 00 00, eller fyll ut skjemaet.