svart-jordmaur

Svart jordmaur (Lasius niger og Lasius platythorax) er mest kjent som sukkermaur og forekommer ofte i boliger på leting etter mat. Den finner raskt frem til alt søtt og du vil oppdage maurstier. Svart jordmaur kan også lage reir innendørs i råteskadet treverk eller isolasjonsmaterialer (Isopren).

Utseende

Arbeiderne er små (3-5 mm lange), svarte og forekommer vanligvis i stort antall. Dronningene, som dukker opp som «flygemaur» i juli-august, er dobbelt så store som arbeiderne og opptrer i store svermer.

Levevis

Svart jordmaur holder vanligvis til i reir i jord, sand eller råttent treverk ute. Inngangen til reiret er ofte under en stein. Steinen blir varmet opp på dagen og gir god temperatur også om natten. Jordmauren vil gjerne ha det varmt, og slår seg derfor gjerne ned inne om det er myke materialer og gnage i.

Svart jordmaur elsker søt mat. Ute spiser de honningdugg fra bladlus og innendørs finner de alt som måtte være tilgjengelig av søte matvarer. Når en kilde til mat oppdages, legger de ut luktspor og det vil strømme til med maur.

Svart jordmaur svermer på sensommeren, juli/august. Svart jordmaur kan ha samfunn på opptil 10 000 individer.

Bekjempelse

Det er vanskelig å unngå svart jordmaur. Dersom reiret befinner seg utenfor huset gjør de ingen annen skade enn å være til bry. Derimot om reiret er befinner inne kan de ødelegge myke byggematerialer som råteskadet trevirke eller isoporisolasjon. Svart jordmaur kan ikke gnage i uskadet trevirke.

Hvis det er mistanke om at de har etablert seg innendørs, er bruk av forgiftet åte en god metode for bekjempelse. Mauren tar med seg forgiftet åte tilbake til reiret hvor larver og dronning får giften i seg. Det kan ta noen uker før alle maurene er døde. Det bør være åte til stede også et par uker etter at siste maur er observert, i tilfelle det klekkes nye maur inne i reiret.

PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har lang erfaring og spesialisert seg på å bistå privatboliger, borettslag/sameier og bedrifter med forebygging/bekjempelse/utrydding av skadedyr.

Med rutinemessige kontroller/besøk vil man kunne følge med bestanden og hindre ny invasjon.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll tilbyr serviceavtale hvor vi kontrollerer og behandler etter behov.

En serviceavtale inneholder

  • Rutinemessig kontroll av bygninger for å finne eventuelle inngangsporter for skadedyr.
  • Faste besøk: Med kontroll av åte og evt. feller. Etterfylling ved behov. Grundig ettersyn etter skadedyr. Skreddersydde avtaler etter behov. Ubegrenset gjenbesøk dersom nye problemer oppstår i kontraktsperioden.
  • Servicerapporter: Tilstandsrapporter skrives ved hvert besøk.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.