brun-jordmaur

Brun jordmaur (Lasius brunneus) er en sky liten maur som kun finnes i sørlige deler av Norge. Den kan bygge store kolonier i gamle trær, treverk og isolasjon inne.

Utseende

Arbeiderne varierer i størrelse fra 3,2 til 4,5 mm. Dronningene kan bli dobbelt så lange (8-9 mm). Det gulbrune bryststykke og bena, skiller brun jordmaur fra svart jordmaur.

Levevis

Brun jordmaur holder vanligvis til i gamle trær. Reiret anlegges i bark eller ved, og helst i hule deler av treet. Brun jordmaur har én eller få dronninger. Reirene kan eksistere i flere tiår og inneholde flere tusen maur. Sverming, store mengder «flygemaur», foregår i juni/juli.

Maurene lever for det meste av honningdugg som de kan gå langt for å få finne.

Brun jordmaur kan også bygge reir inne, i treverk eller isolasjon. Dukker det opp brun jordmaur på kjøkken-benken er det mest sannsynlig at reiret er innendørs. I motsetning til svart jordmaur og sauemaur som ofte trekker inn fra reir rundt huset på leting etter mat.

Bekjempelse

Det er svært vanskelig å forebygge invasjon av brun jordmaur. Mauren gjør ikke materielle skader, men er en utrivelig gjest å få besøk av.

Hvis det er mistanke om at de har etablert seg innendørs, er bruk av forgiftet åte en god metode for bekjempelse. Mauren tar med seg forgiftet åte tilbake til reiret hvor larver og dronning får giften i seg. Det kan ta noen uker før alle maurene er døde. Det bør være åte til stede også et par uker etter at siste maur er observert, i tilfelle det klekkes nye maur inne i reiret.

PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har lang erfaring og spesialisert seg på å bistå privatboliger, borettslag/sameier og bedrifter med forebygging/bekjempelse/utrydding av skadedyr.

Med rutinemessige kontroller/besøk vil man kunne følge med bestanden og hindre ny invasjon.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll tilbyr serviceavtale hvor vi kontrollerer og behandler etter behov.

En serviceavtale inneholder:

  • Rutinemessig kontroll av bygninger for å finne eventuelle inngangsporter for skadedyr.
  • Faste besøk: Med kontroll av åte og evt. feller. Etterfylling ved behov. Grundig ettersyn etter skadedyr. Skreddersydde avtaler etter behov. Ubegrenset gjenbesøk dersom nye problemer oppstår i kontraktsperioden.
  • Servicerapporter: Tilstandsrapporter skrives ved hvert besøk.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.