hodelus-lus

Hodelus forsvinner ikke av seg selv hvis de først har bosatt seg i håret ditt. Lusene må drepes og eggene fjernes for at du skal bli kvitt krypene. Fremdeles anbefales lusmidlene Malation og Prioderm. Den gode, gamle finkammen er også viktig i bekjempelsen.

Kamming avslører hodelus

Kamming av vått hår har vist seg å være den mest effektive måten å påvise hodelus på. Det er viktig å bruke en fintannet kam, sterkt lys, forstørrelsesglass og håndkle over skuldrene. Se etter lus og egg både på håndkledet og i kammen. Ved kamming av tørt hår blir håret og kammen statisk elektriske, og de små luseungene kan fyke fra kammen tilbake i håret under kammingen. De store lusene flytter seg raskere i tørt enn i vått hår, og kan krype tilbake og inn i hårpartier som nylig er kammet.

Behandling

Fremdeles anbefales linimentene Malation og Prioderm som behandling mot lus. Husk at det er viktig å kontrollere håret daglig i tre uker etter siste behandling. Hvis lusene er resistente, vil lusemidlet vanligvis lamme dem en stund. Mens de er lammet kan lusene kammes ut av håret. Det er bare den som har lus, som skal behandles. Kammen kan også brukes til å bekjempe lusa. Da må kammingen utføres systematisk og grundig én gang om dagen, i vått hår, i minst åtte dager. Deretter en gang i uka i tre uker. Håret vaskes først med en vanlig sjampo, og kammes deretter grundig. Håndkledet over skuldrene vil ta i mot lus og egg som faller ned fra håret. Husk at både kam og håndkle må etterbehandles for å drepe alle lus og egg, enten ved vasking på 60 grader eller nedfrysing i minst fire timer. Kammen må renses mellom hver person. Midler basert på kokosolje og/eller eteriske oljer kan ha en virkning, men foreløpig mangler god nok vitenskapelig dokumentasjon. Opphold i badstu vil bare kunne drepe noen av de lusene som sitter ytterst i håret. Eggene og lus som sitter nær hodebunnen overlever.

Forebyggende

Det beste forebyggende tiltaket er at foreldrene undersøker barna for hodelus med jevne mellomrom, slik at lusa kan oppdages før den får spredt seg til andre. Forebyggende behandling med lusemidler finnes ikke.

Fakta om lus

  • Symptomet på hodelus er kløe i hodebunnen. Kløen er en allergisk reaksjon på lusebittene. Det kan ta mange uker fra man blir smittet til kløen starter.
  • Hodelus trives spesielt godt i nakken oppover mot issen og i området bak ørene. Her ligger også mesteparten av eggene. Hodelusa suger lite blod hver gang den stikker, og må derfor suge blod minst to ganger om dagen. Lus som ikke får suge blod dør i løpet av et par dager.
  • Lusesmitte skjer ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Smitte kan også skje ved lån av hodeplagg, skjerf, genser med høy hals, kam, hårbørste og ved at lusa vandrer mellom plagg som henger overhverandre i en garderobe. Det er liten sjanse for spredning via nakkeputer og møbler. Hårlengde har ingen betydning for spredning av lus.
  • Barn mellom fire og tolv år blir oftest smittet.
  • Hodelus kommer ikke av dårlig hygiene.