Fruktflue

Fruktflue (Drosophilidae).

Disse fluene kalles også eddikfluer eller bananfluer, er små til å være fluer, bare 2 – 4 mm lange.
Av farge er de gulbrune med røde øyne, eller noe mer brunlige. Et godt kjennetegn om man ser dem i lupe, er at antennehåret er fjærformet og ender i en Y-splitt. Fruktfluer har en langsom flukt. Ofte henger de nesten stille i luften, eller siger bare sakte rundt omkring.

 Adferd

Fruktfluer kan opptre innendørs hele året, men de er vanligst om høsten i perioden september til november. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes. Larvene utvikles i gjærene emner som råtten eller halvråtten frukt, skvetter av øl og vin, sur melk, avløpsvann i bakerier og liknende. De voksne fluene tiltrekkes gjæringsprodukter som eddik og alkohol, og sees ofte vandrende langs kanten av øl- og vinglass. Fruktfluer har en meget rask og stor formeringsevne.

Skadeomfang

Fruktfluer kan i private hjem neppe kalles skadedyr siden de lever av bedervede varer og søppel. De kan imidlertid være til stor sjenanse på grunn av sitt store antall.
I næringsmiddelbedrifter er situasjonen mer alvorlig. Fruktfluene kan opptre som skadedyr der det lages produkter av frukt og grønnsaker, f.eks hermetikk, tomatpurè, ketchup, saft, syltetøy eller marmelade.
Andre utsatte bedrifter er bakerier eller bryggerier for øl, vin og eddik. I bryggerier kan fluene bringe med seg fremmede gjærsopper.
I butikker kan fruktfluene oppformere seg i sammenklemte bokser under panteautomater, for senere å svirre rundt frukt- og grønnsakdiskene. Larver som har utviklet seg i flasker forpupper seg oftest på innsiden av flasken. Puppene er brune og sterkt klistret fast til underlaget.

Forebygging/Bekjempelse

Forebygging skjer ved å:

  • Tømme tomflaske- eller returbokslagre regelmessig.
  • Hindre at frukt eller grønnsaker blir liggende lenge i søppelkasser eller avfallsdunker.
  • Rense opp avløpsrenner i bakerier og ellers hold er god hygiene.
  • Næringsmiddelindustri i risikogruppen må ha fluenetting med finere maskevidde enn vanlig.
  • Frukt- og grønnsakslagre må ha lav temperatur.
  • Bekjempelse består først og fremst i å finne kilden der larvene formerer seg. Etter at kilden er fjernet eller renset opp, vil det fortsatt i flere uker kunne sverme fruktfluer i lokalene. Forutsatt at de hindres i å formere seg videre, vil de følgelig etterhvert dø ut. Om en hurtigere reduksjon av bestanden ønskes kan man bruke insektsmiddel.

Ta kontakt med oss nå for en uforpliktende og gratis inspeksjon

Ring oss gratis på 33 33 00 00, eller fyll ut skjemaet.