Veggdyr (Cimex lectularius) tilhører gruppen Cimicidae og er en blodsugende, vingeløs tege.
veggedyr-veggdyrVeggedyr lever som en parasitter og suger blod fra mennesker.

Utseende

Veggdyret er rødbrunt og har en oval og flat kroppsform. Som voksent er det 4-5 mm langt og 3 mm bredt. Når veggdyret suger blod svulmer det kraftig opp og får en mørkere farge. Veggdyr har ikke vinger og kan derfor ikke fly. Veggdyr utskiller en sterk karakteristisk lukt.

Levevis

Nå meldes det om økning av veggdyr i Norge som er en ettervirkning av at vi nordmenn er mer reiseglade. Veggdyret følger ofte med i bagasjen.

  • Veggdyr er nattaktive og lever i skjul om dagen
  • Veggdyr oppholder seg først og fremst på eller nær overnattingsplasser (i seng, eller sofa) der de gjemmer seg i alle tilgjengelige sprekker og hulrom.
  • Andre typiske gjemmesteder er baksiden av skap og bilder, i sprekker i panel og bak lister ved gulv, tak, dører og vinduer (spesielt i hjørner av rommet), bak løsnet tapet, i stikkontakter, elektriske apparater og ved ledninger og rør.
veggedyr-i-klase
Veggdyr i klase bak en list

På tilholdsstedene kan du finne tomme huder, eggeskall og ekskrement i tillegg til dyrene selv. De sorte ekskrementflekkene er ofte enklest å finne. Hvis veggdyr oppdages i ett rom, er det viktig å sjekke senger, sofaer o.l. i andre rom i huset for og se om flere rom er angrepet.

Omtrent som myggen, stikker veggdyret for å suge blod. Oftest på steder som er udekket av klær, som armer, ben og hals. Hunnen er avhengig av et blodmåltid for å kunne legge egg. En hun kan legge mellom 200-500 egg.

Veggdyret kan ikke overføre sykdommer hos mennesker eller dyr. Stikkene kan derimot være svært irriterende, og hvis du klør mye kan dette føre til sekundære infeksjoner. Det er store forskjeller på hvordan den enkelte reagerer på veggdyrstikk. Det er også individuell forskjell på hvor lang tid det tar fra du

Veggedyr under seng
Ekskrementflekker etter veggdyr

blir stukket til reaksjonen kommer.

Bekjempelse

For de fleste vil det være vanskelig å bekjempe veggdyr på egenhånd, insektsspray kan forverre situasjonen, da veggdyret kan utvikle resistens. Det vil ofte være en fordel å søke profesjonell hjelp hos et skadedyrfirma. Det er viktig at det gjennomføres en bekjempelse som inneholder flere tiltak. I motsetning til hva folk tror, har husrengjøring eller hygiene liten eller ingen effekt på veggdyr da de utelukkende lever av å suge blod, og ellers lever svært beskyttet og bortgjemt.

Senga som er hovedtilholdsstedet for veggdyrene, bør kulde-, varmebehandles eller kastes. Klær og andre gjenstander bør også kulde- eller varmebehandles.

  • En effektiv kuldebehandling som dreper alle stadier av veggdyret får en ved å fryse klær, møbler og andre gjenstander. Fryseperioden må være så lang at større gjenstander rekker å bli gjennomfrosne. (3-5 døgn)
  • Varmebehandling kan utføres i vaskemaskin, tørketrommel eller badstue. Temperaturen bør være over 60 C. Større gjenstander må ligge i badstue så lenge at de oppnår høy nok temperatur tvers i gjennom. I vaskemaskin må gjenstander vaskes på minimum 60 C.
  • Infiserte gjenstander som fraktes til kulde-, varmebehandling eller
    søppelplass bør pakkes i plast slik at ikke veggdyrene får mulighet til å spre seg under transporten.

Bruk av kjemiske midler har i de senere tiårene vært det viktigste tiltaket i bekjempelse av veggdyr.

Etter behandlingen

Veggdyrenes biologi kan gjøre det vanskelig å bekjempe dem helt. De kan overleve lenge uten mat, ha mange gjemmesteder og kan vandre mellom rom og leiligheter. Etter fullført bekjempelse må derfor behandlede rom inspiseres meget nøye av skadedyrbekjemperen for å fastslå av alle veggdyr er døde. Hvis ikke må bekjempelsen fortsette raskest mulig slik at veggdyrene ikke igjen kan øke i antall. Du bør også selv følge med etter en behandling. Se etter levende veggdyr og følg med på om problemer med stikk er borte.

Større eiendommer

Når veggdyr befinner seg på hoteller, studentbyer, boligblokker og andre større eiendommer, MÅ en bekjempelse foregå koordinert og samlet, om resultatet skal bli vellykket.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har egen frysecontainer og varmetelt til utleie. Hos oss kan du derfor få både frysing, varmebehandling, transport og bekjempelse i en og samme pakke.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring

Ring oss på vår døgnvakttelefon 33 33 00 00, eller fyll ut kontaktskjemaet på høyre side, så tar vi kontakt.