vepsebolklanner

Vepsebolklanner (Reesa vespulae).

Denne billen har spredd seg til Norge fra Nord-Amerika og ble observert her til lands første gang på 1960-tallet. Nå er den å finne over hele landet i alle typer bygninger.

Utseende:

Vepsebolklanneren er fra 2-5 mm lange. Larvene derimot blir opptil 6 mm lange. Billens hode, bryst og fremre del av dekkvingene er sorte. Bak det sorte feltet på dekkvingene kommer et helt lyst felt mens resten av dekkvingene er brune.
Larvene har en lang, leddet kropp som smalner i bakkant. På ryggen har de tre siste leddene et tverrgående bånd med tettstilte hår og noen grove børstehår. På bakkroppsspissen har de en tynn hårpensel, denne er ofte en halv gang av kroppslengden deres. Larvens underside er lys på farge og så å si hårløs.
Denne klanneren kan, særlig på larvestadiet lett forveksles med andre klannere.
Larven til sebraklanneren er den som er mest lik vepsebolklanneren, både av utseende og på størrelse.

Levevis:

Vepsebolklanneren stammer opprinnelig fra Nord-Amerika der den lever av døde insekter i bie- og vepsebol, derav navnet.
Det finnes bare hunner, derfor utvikler eggene seg befruktning.
Eggene trenger to uker på å utvikle seg, mens larvestadiet derimot varer i gjennomsnittlig 1 år.
Først på 1960-tallet dukket den opp i Norge. Som skadedyr opptrår den i herbarier og insektsamlinger, i første rekke på museer. Den gjør derfor liten skade i private hjem og husholdninger. Den opptrer i dag over hele landet.
Vepsebolklanneren lever i kort tid etter at den har kommet til billestadiet. Man observerer gjerne billen i vinduskarmen ettersom de søker mot lyset.

Bekjempelse:

Vepsebolklanner er blitt det alvorligste museumsskadedyret her til lands.
Som skadedyr er det i zoologiske museer vepsebolklanneren har gjort seg sterkest bemerket.
Den beste metoden for å utryddelse av vepsebolklanneren er frysing ved -20 grader og lavere. I praksis er det tilstrekkelig med to døgns eksponering med jevn temperatur for å oppnå ønsket resultat.
I en insektsamling er det i mange tilfeller tilstrekkelig å fjerne larvene med pinsett. Kjemisk bekjempelse er nyttig når bygninger og tette utstillingsmontere er eksponert for Vepsebolklanner.
Alle befestede gjenstander bør fryse- eller varmebehandles. I bolighus og industrilokaler anbefales det og utføre et grundig renhold med støvsuging av steder hvor dyrene finnes.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll AS har frysecontainer og varmetelt til utleie. Hos oss kan du derfor få både frysing, varmebehandling, transport og kjemisk bekjempelse i en og samme pakke.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvaktstelefon 33 33 00 00 eller gå til vår kontaktside