tobakksbille

Tobakksbille (Lasioderma serricorne).

Denne billen er et tropisk insekt og stammer trolig fra Afrika, den har spredt seg til hele verden via varetransport og mennsker. Tobaksbillen er et av Norges mest vanlige skadedyr og også et verdens eldste skadedyr. Bakgrunnen for denne antakelsen er at det er funnet døde biller i gamle egyptiske graver som hadde vært forseglet i flere tusen år.

 

Utseende

Denne billen er 2–3 mm lang, oval og brungul av farge. Antennene er sagtaggede. Hele kroppen har spredte, gylne hår. Larven til tobakksbillen er som fullt utvokst ca. 4 mm lang og gulhvit med krum kropp. Hodet og bena er lysebrune.

Levevis

Tobakksbillen kommer til Norge via import av varer som for eksempel tobakk, chili, paprika, kakao, ris, rosiner, soltørkede tomater, tørket fisk, dyrefor og ulike kornvarer. Den har god evne til å bryte ned giftstoffer og kan derfor leve i varer som nevnt over.

De er gode flygere og nattaktive, de flyr gjerne mot lyset.

Bekjempelse

Tobakksbillen gjør størst skade i tobakksindustrien, men museer, spesielt botaniske hager med herbarier, er også utsatt. De fleste av angrepene i norske hjem skyldes at folk har kjøpt med seg krydder i løs vekt fra Middelhavslandene. (”billig safran” – som aldri er ekte). Det anbefales alltid å fryse ned slikt ved hjemkomst.

Store matvarelagre og herbarier er trygge dersom lagringstemperaturen er under 18 grader, men der kaldlagring ikke er mulig, bør bestanden av biller overvåkes med feromonfeller.

Feromoner brukes for å trekke billene til klisterfeller.

Når billen angriper private hjem, må kilden finnes. Det er ikke bare i matskapene billene kan finne næring, men også tørkede blomster, døde insekter, trolldeigfigurer og bast som kurvstoler, kan være angrepet.

Gjenstander og matvarer kan fryses, da alle stadier av billene dør etter ett døgn i fryseboks ved – 18 grader. Temperaturer over 60 grader, f. eks i badstue, gjør samme nytte.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har egen frysecontainer og varmetelt til utleie. Hos oss kan du derfor få både frysing, varmebehandling, transport og bekjempelse i en og samme pakke.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.