sagtannet-melbille

Sagtannet melbille (Oryzaephilus surinamensis) er i all hovedsak et næringsmiddelskadedyr. Billen er liten og flat og kan lett stikke seg bort i de minste kriker og kroker. Dette er faktorer som gjør at billen kan være vanskelig å bekjempe både i bakerier, i private husholdninger eller andre steder den har søkt tilhold. I næringsmiddelindustrien vil kjølig lagring av varer kunne redusere problemet ettersom formeringen til sagtannet melbille stanser ved temperaturer under 18 grader.

Utseende

Sagtannet melbille er en liten brun, relativt flat bille på ca 3 mm. Typisk for billen er at forbrystets sider har seks små tenner på hver side, derav navnet sagtannet. Larvene er 3-4 mm lange og eggehvite med brunt hode.

Levevis

Den er å finne i tørre matvarer i lager, butikker, bakerier, fabrikker og boliger. Gode næringskilder er melvarer som korn, kjeks og knekkebrød, men kan også finnes i makaroni, tørket frukt og tobakk samt tørket kjøtt og sjokolade.
Ved stor forekomst i korn kan den forårsake temperatur- og fuktighetsstigning i kornet, slik skaper den seg et gunstig klima selv om temperaturen i utgangspunktet er for lav til formering.
På grunn av dens lille størrelse trenger den lett gjennom små sprekker. Derfor sprer de seg enkelt til andre rom og skap i boligen.
I såkorn og malt korn kan den gjøre stor skade ved at den fortrinnsvis spiser kimen så kornet mister spiringsevnen, derfor er den økonomiske betydningen av forurensningen den gjør større enn det kvantum den spiser.

Bekjempelse

Det kan være utfordrende å bekjempe denne billen raskt og effektivt. Den er ofte resistent mot insektmidler. I private boliger bekjempes billen ved at man kombinerer frysing av varer, støvsuging og begrenset bruk av insektmidler.
I næringsmiddelindustrien har godt renhold av lokaler og maskiner sammen med tett forsegling av foretrukne næringskilder gitt gode resultater.
Et viktig forebyggende tiltak er å holde lagertemperaturen lav, under 18 grader. Kornlager som har vært oppvarmet for tørking, må få senket temperaturen tilstrekkelig i hele lageret så raskt som mulig.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har egen frysecontainer og varmetelt til utleie. Hos oss kan du derfor få både frysing, varmebehandling, transport og bekjempelse i en og samme pakke.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.