museumsbille

Museumsbille (Anthrenus museorum) finnes ofte innendørs i norske hjem, der gjør den liten skade. I muséer derimot kan den gjøre stor skade. Larvene lever fortrinnsvis av å spise døde, tørre fluer som de finner i hytter og hus, men de kan i noen sjeldne tilfeller angripe klær av ull eller pels.

Utseende

Denne billen tilhører klannerfamilien. Den er 2,2 – 3,6 mm lang, oval, svart eller brunsvart og tett besatt med små skjell i hvitt og gulaktig. Disse danner tre uregelmessige striper på kroppen og tre lyse flekker bak på halsskjoldet. Skjellene slites lett bort, og billene vil da bli ensfarget svart. Larven som er fullt utvokst 4 – 5 mm lang, bredest bak, gulbrun og hårete med en spiss serie med hårbørster bak.

Levevis

Utendørs ser man oftest de voksne museumsbillene i juni. De voksne billene lever av nektar og pollen fra ulike blomster. Larvene lever i hovedsak av tørre, døde insekter eller edderkopper, men de kan også spise tørre kadaver, fjær, pels og ull. De er vanlige i fuglereder som ikke er utsatt for regn.

Skadeomfang

Tidligere var museumsbillen et alvorlig skadedyr i mange museer. Larvene angrep insektsamlinger og utstoppede dyr. Dette er derimot sjeldent i dag. Det er kjent at larvene kan gnage på tekstiler av ull og silke, men få tilfeller er rapportert. Museumsbillen kan bli tallrik der det er god tilgang på næring er god som døde insekter i huset. Larvene kan komme fra fuglereder via lufteventiler, under takstein eller fra fuglekasser. Andre typiske kilder kan være tidligere vepsebol eller et dødt, tørt dyr i veggen. Museumsbillen biter ikke.

Bekjempelse

De aller fleste hus og hytter har besøk av museumsbille, men de gjør som regel ingen skade. Støvsuging eller feiing for å fjerne matkilden i form av døde insekter vil være beste metode både for forebygging og bekjempelse.

I de tilfeller der museumsbillen har gjort skade på tekstiler, kan det ha god effekt å varme klærne til 60 grader, f.eks i en badstue. Man kan passe på å spre klærne utover, slik at også kjernetemperaturen blir høy nok. Frysing vil trolig ha liten effekt, siden larvene fint overvintrer utendørs i norsk klima.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har varmetelt til utleie som monteres innvendig i boligen. Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.