husbukk

Husbukk (Hylotrupes bajulus) hører til trebukk-familien. Husbukken lever fortrinnsvis i sør-Norge, primært langs kysten av agder-fylkene, i Telemark, på Møre-kysten og langs Sognefjorden. Utbrudd med Husbukk er alltid knyttet til bebyggelse.

Utseende

Den voksne billen er 8-20 mm lang, svart eller brunsvart og har lange antenner. Brystskjoldet er dekket av lange hår, men har to skinnende flekker uten hår. Dekkvingene kan være helt svarte eller med flekker av grått som danner to bånd.

Levevis

Husbukken er en bille som i hovedsak lever av tre. Den angriper først og fremst bartrevirke som furu og gran. Husbukklarven lever inne i trevirke, der spiser den seg frem i svingete ganger. Den etterlater seg et lyst, løst bormel i gangene. Om trevirket blir fuktig, sveller borremelet og begynner å falle ut fra sprekkene. På høysommeren svermer billene. De bryter ut gjennom trevirket for å pare seg. Flyvehullene er ovale og ca. 4×8 mm.

Husbukken finnes i indre fjordstrøk på Møre, Sogn, på sørlandskysten opp til Larvik og på en øy på Hvaler.

Huseiere kan i enkelte selskaper tegne forsikring mot husbukkens herjinger.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.