Brunsvart melbille

Brunsvart melbille (Tribolium destructor) ble observert i Norge for første gang i 1943. Nå er den slett ikke uvanlig å finne i tørrvarer i private hjem og på matlagere. De voksne billene kan vandre langt og kan derfor vende tilbake til utbruddsted etter en bekjempelse.

Utseende:

Billene blir 4 – 6 mm lange og er glinsende mørk brun. Den er lang og oval. Larvene er 10 mm lange, som utvokste og er glinsende gulbrun med mørkt hode, nakkeskjold og bakkropp. Spissen på bakenden har to bakoverrettede torner.

Levevis:

Brunsvart melbille angriper i hovedsak melvarer som mel, gryn, og kjeks. Den kan også angripe sjokolade, nøtter, mandler, krydder og frø. Videre kan den leve på animalske stoffer som tørket kjøtt og fisk (hunde- og kattemat), døde insekter osv. I sjeldne tilfeller har de gnagd på skitne tekstiler. Angrepene av den brunsvarte melbillen kan føre til fullstendig ødeleggelse av matvarene. Billene skiller ut en sterk lukt som setter seg i matvarene.

Bekjempelse:

Det er viktig å oppspore formeringstedene til billene. I kjøkkenet er dette som oftest en pose mel, havregryn e.l. som lenge har stått ubrukt. Billene kommer sannsynligvis fra en butikk eller har spredt seg fra andre leiligheter i boligen gjennom sprekker, rørgjennomføringer m.m. Infiserte varer må kastes eller fryses. Det må rengjøres grundig med støvsuging, støvsugerposen må brennes eller fryses for at billene ikke skal spre seg på nytt. De voksne billene kan vandre lett omkring og derfor spre seg videre til andre husholdninger. De kan også komme tilbake til formeringstedet og på nytt og formere seg i rengjorte skap og nye matvarer. Det kan derfor med stor fordel være lurt å kontakte naboer i en boligblokk for å få en koordinert og samlet bekjempelse.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har egen frysecontainer til utleie. Hos oss kan du derfor få både frysing, transport og bekjempelse i en og samme pakke.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.