brødbille

Brødbille (Stegobium paniceum) tilhører familien borebiller. Før i tiden var denne billen ikke så uvanlig å finne i kjeks, kavring og andre kornvarer som ble langtidslagret. Den ble sjeldent oppdaget ettersom larvene utvikler seg i skjulte ganger i produktet. Utbruddet oppdages derfor ofte ikke før billene er ferdig utviklet og flyr rundt i rommet.

Utseende

Brødbillen ligner den stripede borebillen, men er litt kortere, bredere og mer flattrykt. De voksne billene er 2 –4 mm lange, rødbrune og har korte, gylne hår. Larvene blir opp til ca 5 mm lange, de er gulhvite og krummet som en U når de ligger inne i matvarene.

 Levevis

En brødbillehunn legger ca 100 egg på ca 3 uker. Eggene kan legges hvor som helst. De nyklekte larvene er 0,5 mm lange med forholdsvis lange ben og er svært aktive. De vandrer omkring for å finne næringsstoffer og trenger inn gjennom de minste sprekker i pakninger av kjeks o.l. Nyklekte larver kan leve over 1 uke uten mat. Etter hvert som larven vokser blir den tykk og lite bevegelig.

Bekjempelse

De matvarer som hovedsakelig angripes er kjeks, kavringer, knekkebrød, gammelt tørt brød og havregryn. Men den er også funnet i hunde- og kattemat. Bekjempelsen består i å finne varene brødbillen formerer seg i, og fjerne disse ved å varme varene til 60 grader i 10 minutter, frysing i fryseboks – 20 grader i ett par døgn.

I større lagre og fabrikker, som bakerier, må en etter angrep og bekjempelse av brødbillene foreta nøye kontroll. Dette for å følge utviklingen over lengre tid med hensyn til forekomst av biller.

Vi i PELIAS Norsk Skadedyrkontroll har egen frysecontainer til utleie. Hos oss kan du derfor få både frysing, transport og bekjempelse i en og samme pakke.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring. Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.