Vepsebol

Veps har en tendens til å bygge vepsebol på steder som loft, under takpanner, taklister, på verandaen og lignende steder. Mange veps bygger vepsebol i gamle trær, vepsebol er ofte under røtter, vepsebol ned i jorden osv.

Et vepsebol er kjent for sin papiraktige konsistens, og at et vepsebol ligner på en ball. Inne i et vepsebol er det celler som barna til vepsen vokser opp i. Vepsen har sekskantede celler, i motsetning til humler som har runde celler. Vepsebol lages av en tremasse som blir gnagd av gammelt treverk, som vepsen enten henter fra gamle trær, bygninger eller lignende.

I mens de første vepsearbeiderne blir klekket ut om våren, tar dronningvepsen starten av vepsebol byggingen. Når arbeiderne er klekket ut, overtar de arbeidet med å bygge vepsebol som dronningen startet på.

Et vepsebol er bare noen centimeter i diameter tidlig på sommeren, men vepsene bygger det raskt større. Rundt et vepsebol befinner det seg som oftest flokker av veps, så hvis du ser eller har en stor mengde veps i huset eller i hagen, er det stor sannsynlighet for at du har et vepsebol i nærheten.

Det kan finnes tusenvis av veps i bare et enkelt vepsebol, og vepsen liker ikke å bli forstyrret. Hvis veps rundt et vepsebol blir forstyrret, kan det komme flere tusen veps å angripe om gangen. Vepsebol som er i hagen eller nær der du bor bør fjernes fortest mulig, for de kan komme til å bli en fare for mennesker.

PELIAS Norsk Skadedyrkontroll AS er eksperter i vårt felt, så har du problemer med et vepsebol er det bare å ringe oss, så blir vi kvitt problemet ditt med en gang!