Sølvkre

Sølvkre (Lepisma saccarina) tihører gruppen Børstehaler og er svært vanlig i Norge. Sølvkre kalles på folkemunne også for Sølvfisk, ettersom den beveger seg på en fiskelignende måte.

Se også Skjeggkre.

Utseende

De voksne insektene er 7-11,5 mm lange. Kroppsformen er langstrakt, leddet,  flat og den blir smalere bakover. Bak har sølvkreet tre lange hale-tråder og to lange antenner på hodet. På grunn av den skjellkledde kroppen får de en sølvglinsende farge. Nyklekkede individer derimot, er små (2 mm) og hvite på farge og mangler skjellene.

Levevis

Sølvkre forekommer kun innendørs og de trives best på varme steder med høy luftfuktighet som på bad eller i kjøkken. De er lyssky, og kommer kun frem om natten for å spise. Om dagen gjemmer de seg i sprekker, under gulvfliser, gulvbelegg, kjøkkenbenker, bak fliser og paneler.
Sølvkreet spiser all slags stivelses- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel, gryn, tapetklister og avispapir. De spiser også på proteinholdige stoffer som døde insekter.
Sølvkre legger egg i sprekker bak lister, under fliser og gulvbelegg. En hunn legger opptil 100 egg og disse klekkes etter 20-40 dager avhengig av temperatur og luftfuktighet. Et individ skal igjennom 8 hudskifter før de er å regne som voksne. Denne syklusen tar omkring 5-6 måneder. Et voksent Sølvkre lever i ca 4 år.

Bekjempelse

Sølvkreet er mer til sjenanse enn til skade, men kan være et tegn på en fuktskade. Dersom det avdekkes en fuktskade vil utbedring av denne hjelpe. Skulle det vise seg at det kun er høy luftfuktighet i et rom med sølvkre vil det hjelpe å tørke ut rommet med bruk av oppvarming eller forbedret ventilasjon. Da kan man redusere problemet betraktelig. Ved stor aktivitet av sølvkre kan kjemisk bekjempelse være en løsning. Sølvkre sprer seg lett fra leilighet til leilighet og derfor kan det være hensiktsmessig å vurdere en koordinert bekjempelse dersom flere er plaget.
Sølvkre er ikke en uvanlig reklamasjonssak i forbindelse med kjøp av leilighet og bolig.

Ta gjerne kontakt med oss for en uforpliktende og gratis befaring.

Ring oss på vår døgnvakts telefon 33 33 00 00, eller gå til vår kontaktside.