På samme tid hver høst flytter disse forhatte skapningene, fruktfluen som de kalles, inn. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller være blindpassasjerer med frukten fra dagligvarebutikken. Fruktfluene kan opptre innendørs hele året, men er vanligst på høsten mellom september til november. En ting som i alle fall er sikkert er at de trives godt på kjøkkenet og formerer seg enormt fort.

Kjært barn har mange navn.

Drosophilidae photo
Photo by Martin Cooper Ipswich

På folkemunne har de fått flere ulike navn, både pubflue, bananflue og eddikflue er heller ikke uvanlig å høre dem omtalt som.
De er usedvanlig små, bare 2-4 mm lange, sammenlignet med andre fluer vi kjenner godt til. Hvis man tar dem nærmere i øyesyn kan man se at de har en gulbrun farge på kroppen og karakteristiske røde øyne. De gjenkjennes ofte på størrelsen og sin langsomme svevende flukt gjennom rommet. Ja noen ganger henger de nesten stille i luften.
Fruktfluen kan ofte sees i nærheten av fruktfatet. Det er heller ikke uvanlig å finne dem i matavfallet eller ved en tom ølboks. Grunnen til dette er at fluene tiltrekkes av gjærene produkter. Her vil en fruktfluehunn kunne legge egg, og både egg og larver vil utvikle seg raskt. Faktisk har fruktfluene en så kort livssyklus at de utvikler seg fra larve til fullvoksen og eggleggende på bare 10-15 dager dersom de lever i romtemperatur. En hunnflue kan legge flere hundre egg og eggene kan klekke etter bare noen få dager.

Glad i gjær.

Drosophilidae photo
Photo by vinmar

De voksne fluene blir tiltrukket av gjærene mat. Derfor skal man vokte seg for å ha frukt stående fremme. Spesielt viktig er det også å ikke la matavfall stå igjen inne. Tomgods som øl og brusbokser bør skylles og man bør unngå lagring av dette over lengre tid. Det er heller ikke uvanlig at man kan se fluene vandre langs kanten på øl- og vinglass.
I tillegg vet vi at larvene vil trives godt i sluk i kjøkkenkummer og avløp, derfor bør man rense disse ofte og tilsette en skvett med klor eller salmiakk. Dette vil hindre fluene i og legge egg her.

 

 

Hvordan drepe dem.

Drosophilidae photo
Photo by John Tann

Ettersom fruktfluene er så små på størrelse vil det være umulig å kunne drepe dem med en vanlig fluesmekker. Insektsspray, tenker kanskje noen, men nei – det anbefaler vi ikke. Insektsspray vil henge lenge i luften og vi vil både puste det inn og i verste fall forurense maten vi skal spise. Generelt anbefaler vi ikke bruk av insektsspray innendørs.
Kampen mot fruktfluen tas best opp ved å sette frem lokkefeller. Disse lager du enkelt hjemme ved å blande en skvett med eddik og en liten dråpe Zalo. Denne blandingen vil lokke fluene til seg og de vil drukne i blandingen.
Alternativt kan man sette en åpen vinflaske med en liten skvett vin i, åpen på benken og fluene vil fanges i flasken, da kan man lett skru på korken og riste flasken og fluene vil dø.

Selv om vi skrev innledningsvis at de er vanligst å finne i perioden september til november skal man være klar over at en koloni vil ikke kunne dø ut hvis den har tilgang på næring gjennom hele året.

For mer informasjon om fruktflue se vår hjemmeside